Можна назвати це страву пирогом, а можна запіканкою. Але найголовніше, що це дуже смачно і оригінально. Готується вона без замісу тіста, на основі звичайного хліба і будь-якого м’ясного фаршу. Все дуже просто, клопоту мінімум. Приготувати її на вечерю, коли хочеться чогось незвичайного і одночасно зрозумілого і простого, відмінний варіант.
Про це пише Мій Світ, за матеріалами Скарбничка рецептів
Інгредієнти для форми 22х22 см:
- Фарш – 300 гр (будь-який)
- Білий хліб – 1 багет (або будь-який батон)
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Болгарський перець – 1/2 шт.
- Яйця – 4 шт.
- Молоко – 150 мл + 100 мл
- Борошно – 1 ст.л. з гіркою
- Сир 170-200 гр
- Будь-які приправи – за смаком (за бажанням)
- Сіль і перець – за смаком
- Вершкове масло для змащування форми
Покроковий процес приготування:
Для приготування потрібний будь-який білий хліб. Можна взяти звичайний батон або ось такий багет. Нарізати його на шматочки товщиною 1,5-2 см. Якщо використовується батон, то шматочки можна розділити навпіл.
Опустити хліб в молоко, але не тримати довго, а просто злегка змочити, щоб з нього не капало і шматочки зберегли форму, а не розвалилися.
Викласти на дно форми для запікання, попередньо щедро змащену вершковим маслом. Укладати потрібно щільно. Вологі шматочки хліба стискаються, так що вмістити їх можна досить багато. У рецепті вийшло 12 штук.
М’ясний фарш змішати з дрібно нарізаною ріпчастою цибулею, посолити і поперчити за смаком. Добре вимісити руками, як для котлет.
Сформувати з фаршу невеликі кульки, типу фрикадельок і укласти кожен кульку на шматочок хліба зверху. Кульки зовсім злегка придавити.
Нарізати болгарський перець маленькими кубиками і укласти в форму.
Тепер заливка. Її можна підготувати і заздалегідь, а можна зробити і в цей момент. До яєць додати молоко і трохи борошна, посолити теж за смаком і злегка збити віночком до однорідності.
Далі просто залити її в форму з хлібом і фрикадельками.
Поставити в заздалегідь розігріту духовку і запікати 35-40 хвилин при температурі 180 градусів.
Потім дістати з духовки. Ось так буде виглядати запіканка-пиріг. В принципі, страва вже готова. Але для повноти і остаточної готовності потрібно ще зробити щось дуже просте.
А зробити ось що. Посипати свеху натертим сиром і сиру не шкодувати. Чим його більше, тим смачніше.
Знову поставити форму в духовку і тримати ще близько 5 хвилин до розплавлення сиру.
Готовий пиріг-запіканку посипати зеленою цибулею і відразу подавати, розділивши на порційні шматочки. Розділиться все дуже просто. А сир буде дуже апетитно тягнутися, ось так.
Це смачно, ніжно, соковито і оригінально. І дійсно, цю страву можна назвати і пирогом, і запіканкою одночасно. Кому як більше подобається. Для сімейної вечері це чудово.