
Святкова страва, яку додають до великоднього кошика – це плесканка. Її можуть готувати як у солодкому, так і в солоному варіанті, залежно від місцевих традицій
Україна має багату кулінарну спадщину, що сягає глибокої давнини та відображає традиції різних регіонів. Нині багато людей готують на Великдень обрядовий солодкий хліб – паску. Однак ще однією традиційною стравою, яку готують на Воскресіння Христове є плесканка. Цю унікальну сирну запіканку випікають переважно у Львові, Дрогобичі, Стрию та в інших містах. Вона є частиною давньої української кухні, а її рецепт передається з покоління в покоління.
Інколи плесканку випікають з родзинками, але існують солоні варіанти, де додають кмин та різні спеції. Зазвичай для приготування використовують плескатий глиняний посуд, звідси і назва страви. Кожен рецепт плесканки зберігає самобутній смак та частинку давніх традиції, тому ви маєте спробувати приготувати її.
Плесканка з кмином
Інгредієнти:
- сир кисломолочний – 500 г
- масло вершкове – 50 г
- яйця – 2 шт.
- яєчний білок – 1 шт.
- сіль – дрібка
- картопляний крохмаль – 15 г
- прованські трави (за бажанням) – 0,5 ч. л.
- кмин – 1 ч. л.
- панірувальні сухарі та вершкове масло – для змащування форми
- перець (за бажанням)
Сирна плесканка – рецепт приготування покроково:
- Перебийте заглибним блендером кисломолочний сир до стану однорідної кремоподібної маси.
- До сиру додайте розм’якшене вершкове масло та збийте разом блендером, а потім насипте крохмаль та ретельно змішайте.
- У чисту посудину розбийте два яйця та ще один яєчний білок, додайте дрібку солі та збийте міксером до утворення бульбашок.
- Перелийте яєчну суміш до кисломолочного сиру, насипте кмин (0,5 ч. л.), прованські трави та ретельно вимішайте лопаткою до однорідності.
- Форму для випікання або тарілку, яка підходить для приготування страв у духовці, змастіть вершковим маслом, а потім присипте панірувальними сухарями та вилийте сирну масу.
- Змішайте один яєчний жовток з водою (1 ч. л.) та змастіть цією сумішшю за допомогою кулінарного пензля поверхню плесканки. Зверху присипте її ще кмином та перцем.
- Випікайте страву у розігрітій до 160°C духовій шафі протягом 40-50 хвилин до утворення апетитної рум’яної скоринки.

Плесканка з кмином, Фото: YouTube @Smachna_Hata
Плесканка на Великдень
Інгредієнти:
- сир кисломолочний – 360 г
- яйця – 2 шт.
- яєчний жовток – 1 шт.
- цукор – 3 ст. л.
- ванільний цукор – до смаку
- масло вершкове – 30 г
- родзинки – до смаку
- суміш для пудингу з ванільним смаком або крохмаль – 1 ст. л.
Сирна плесканка – рецепт приготування покроково:
- Перебийте заглибним блендером кисломолочний сир до однорідності.
- В іншій посудині збийте яйця з цукром до утворення пінної маси. Потім налийте розтоплене вершкове масло.
- Залийте кип’ятком родзинки та дайте час “запаритись”. Потім злите воду та просушіть родзинки паперовими рушниками.
- Перелийте яєчну масу до кисломолочного сиру та ретельно перемішайте. Додайте родзинки та ще раз перемішайте.
- Форму для випікання змастіть маслом та викладіть плесканку. Змастіть поверхню яєчним жовтком за допомогою кулінарного пензля.
- Випікайте плесканку у розігрітій до 170°C духовій шафі протягом 30-40 хвилин. Щойно вона охолоне, прикрасьте страву живими квітами.