Квас з цикорію – простий у приготуванні освіжаючий напій, який можна зробити за декілька годин в домашніх умовах. Смак нагадує радянський квас з бочки, але без хлібних ноток і щедрої стійкої піни. Міцність – 0,5-1,5% об.
Підійде будь-який розчинний цикорій без ароматичних і інших добавок. Якщо цикорій замінити ячмінним напоєм, то смак майже не змінитися, тільки колір вийде темнішим.
Кількість цукру можна змінювати на свій розсуд в діапазоні від 350 до 600 грам, регулюючи солодкість, в рецепті вказані пропорції для приготування квасу з кінцевим вмістом цукру 8-9%. Лимонна кислота потрібна для стабілізації кислотності сусла, вона не тільки покращує смак, але і сприяє бродінню, тому додавати обов’язково. Сухі дріжджі можна замінити пресованими (потрібно в 5 разів більше), але тоді в квасі можуть з’явитися бражні нотки смаку.
Інгредієнти на 5 літрів:
- вода – 4,5 літри.
- цукор – 450 грам.
- лимонна кислота – 1 чайна ложка (з гіркою).
- розчинний цикорій (порошок) – 2 столові ложки (з гіркою).
- сухі хлібопекарські дріжджі – 1,5 чайної ложки (без гірки).
Рецепт квасу з цикорію:
1. Воду довести до кипіння в каструлі мінімум на 6 літрів. Зменшити потужність нагріву до середньої. Внести цукор і перемішувати до повного його розчинення.
2. Проварити 3-5 хвилин, знімаючи піну з поверхні. Після того як піна більше не буде з’являтися, вимкнути вогонь. Варка знищить всі патогенні мікроорганізми в цукрі.
3. Додати цикорій, перемішати. Охолодити сусло до температури нижче 35 ° C (можна до кімнатної). Внести лимонну кислоту і дріжджі. Перемішати.
Увага! Температура повинна бути обов’язково нижче 35 ° C, інакше дріжджі просто «зваряться» і квасне сусло не заграє.
4. Поставити каструлю на 2 години в темне місце з кімнатною температурою. Для захисту від комах накрити марлею. Перемішувати сусло кожні 30 хвилин. В кінці повинно бути явно видно ознаки бродіння: піна на поверхні, шипіння і легкий кислуватий запах.
Якщо залишити бродити на 12-24 години, то вийде алкoгoльний квас з цикорію міцністю 2-5%.
5. Перелити квас що бродить в чисті пластикові пляшки (без осаду), залишаючи мінімум 5-6 см вільного простору. Перед закручуванням пляшки злегка здавити, щоб рідина виявилася біля самого горлечка. Це забезпечить відсутність доступу кисню.
Замість пластикових пляшок можна використовувати банки з капроновими кришками або взагалі наповнити графин, але тоді квас буде не таким газованим, а термін зберігання скоротитися максимум до двох діб.
6. Залишити пляшки на 3-6 годин в темному місці з кімнатною температурою. Етап вважається пройдений, коли пляшки випростались і стали твердими.
7. Перенести домашній квас з цикорію в холодильник або підвал. Залишити на 3-4 години, поки напій не стане холодним, після його можна пити.
Увага! Щоб уникнути розриву пляшки періодично потрібно перевіряти тиск який у них сформувався, при необхідності випускаючи газ, якщо пляшки роздулися до неприродних розмірів або стали дуже твердими.
Термін придатності – до 5-ти днів, але краще робити напій невеликими партіями і випивати за 1-2 дні.