1. Салат «Ялинка»
ІНГРЕДІЄНТИ:
- ковбасний копчений сир
- сир твердих сортів
- часник
- майонез
Приготування:
Потріть сир на дрібній тертці, додайте в нього часник і заправте майонезом. Викладіть салат на тарілку у формі ялинки, прикрасьте нарубаним кропом, шматочками моркви, кукурудзою і болгарським перцем.
2. Салат на Новий рік «Бангладеш»
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 4 ст. л. сирого рису
- 5-6 яєць
- 1 банка рибних консервів в олії
- 1 яблуко
- 1 маленька цибулина
- 80 г вершкового масла
- 200 г майонезу
- 1 ч. л. цукру
- 1 ст. л. лимонного соку
Приготування:
- Відваріть і остудіть рис. З консервів злийте олію в окремий посуд, додайте половину майонезу, цукор і лимонний сік. Гарненько перемішайте. У відварених яєць відокремте білки від жовтків. Залиште білки для прикраси салату. Дрібно наріжте цибулю, почистіть яблуко і натріть його на тертці. Розімніть виделкою рибу. Викладайте салат шарами на тарілку:
- 1 шар: подрібнені жовтки
- 2 шар: половина консерви
- 3 шар: рис, майонез
- 4 шар: терте яблуко
- 5 шар: змішані з цибулею консерви
- 6 шар: натерте на тертці вершкове масло
- Залийте салат соусом з майонезу і злитою олією з риби. Зверху на салат викладіть білок. Прикрасьте за бажанням. Перед подачею потримайте салат в холодильнику пару годин, щоб він встиг просочитися.
3. Класичний салат з печінки тріски
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 банка печінки тріски
- 2 картоплини
- 2 яйця
- 1 цибулина
- 2 ст. л. консервованого зеленого горошку
- майонез
- зелена цибуля і кріп до смаку
- 1/2 лимона
Приготування:
- Відваріть в мундирах картоплю, яйця. Почистіть відварену картоплю, наріжте кубиками. Також кубиками наріжте яйця.
- Печінку тріски подрібніть. Дрібно наріжте цибулю, зелену цибулю і кріп.
- Змішайте всі продукти разом із зеленим горошком, заправте майонезом і посоліть до смаку.
- Готовий салат викладете на прикрашену листям салату тарілку. Прикрасьте салат за бажанням, наприклад, листям петрушки й вареною морквою.
4. Новорічний салат «Принцеса»
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 банка консервованого лосося (можна замінити на 200 г відвареної або запеченої сьомги або форелі)
- 1 невелика цибулина
- 5-6 яєць
- 200 г сиру
- 1 велике яблуко
- 1/2 банки консервованої кукурудзи
- 1 ч. л. лимонного соку
- майонез
- сіль
- чорний мелений перець
Для прикрас:
- 200-300 г слабосолоної сьомги
- 1 ст. л. червоної ікри
- 1-2 відварених перепелиних яєць
- 3-4 ст. л. вершкового сиру
- зелень петрушки або кропу
Приготування:
- Злийте з консерви олію, видаліть великі кісточки. Розімніть виделкою рибу. Почистьте цибулю і дрібно нарубайте. Відваріть яйця, остудіть, розділіть їх на білки та жовтки. Порубайте жовтки ножем і перекладіть в окремий посуд. Натріть білки на тертці, відкладіть. Злийте з кукурудзи рідину. Натріть сир на тертці. Яблуко помийте, почистьте від шкірки й видаліть насінну коробочку. Викладайте салат такими шарами на тарілку:
- 1 шар: консерви
- 2 шар: цибуля і трохи чорного перцю
- 3 шар: жовтки, трохи солі й майонез
- 4 шар: терте яблуко, трохи лимонного соку і меленого перцю
- 5 шар: тертий сир і майонез
- 6 шар: кукурудза
- 7 шар: білки, трохи посолити, змішати з майонезом
- Рівномірно покрийте поверхню салату білками. Прикрасьте салат на ваш смак, наприклад, смужками з риби, вершковим сиром і червоною ікрою.
5. Салат «Ріцца»
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 200 г копченої курячої грудки
- 1 огірок
- 150 г маринованих грибів
- 4 яйця
- 1 цибулина
- майонез і сметана до смаку
- сіль, перець, зелень до смаку
Приготування:
- Обсмажте в невеликій кількості олії цибулю до золотистого кольору.
- Гриби наріжте великими шматочками.
- Огірок і курку наріжте соломкою.
- Відварені яйця натріть на тертці.
- Викладайте салат шарами в підготовлену форму: яйця, зелень, змішані з цибулею гриби, огірок, курка.
- Кожен шар змащуйте заправкою з майонезу та сметани. Переверніть салат на тарілку і прикрасьте його до смаку.
6. Салат «Новорічні іграшки»
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 1 відварене філе курки
- 1 відварений в мундирі картопля
- 1 плавлений сирок
- печериці
- консервована кукурудза
- 2 варені яйця
- 1 червоний перець
- 1 відварна морква
- 5 ст. л. соку червоної капусти
- зелень
- майонез
Приготування:
- На дрібній тертці натріть білки. Залийте їх соком капусти та залиште, поки білки не стануть синіми.
- Подрібніть в блендері перець, додайте оливкову олію і спеції до смаку.
- Натріть на тертці картоплю. Дрібно наріжте гриби й підсмажте на олії. Дрібно наріжте курку.
- Викладіть картоплю на плоску тарілку, надавши йому форму ялинкових іграшок. Змастіть майонезом.
- Зверху покладіть курку, смажені гриби, знову змастіть майонезом.
- Викладіть кукурудзу, плавлений сир, змастіть майонезом.
- Прикрасьте салат натертим білками, жовтками, морквою, червоним перцем. Малюнки на іграшках зробіть за допомогою майонезу.
7. Салат «Новорічна куля»
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 100 г твердого сиру
- 2-3 ст. л. м’якого плавленого сиру
- 1 авокадо
- 100 г солоної форелі
- 2 яєчних білків
- морська капуста або зелень кропу
Приготування:
- Форель і авокадо дрібно наріжте. Натріть на тертці сир і білок одного яйця. Додайте плавлений сир, перемішайте.
- Солити салат не треба. Викладіть салат на тарілку у вигляді двох куль.
- Зверху покрийте одну кульку натертим білком, інший – тонкими скибочками риби.
- Виріжте зірочки або ж просто кружечки з твердого сиру і форелі, прикрасьте ними салат.
- Гілочку ялинки викладіть з кропу або ж морської капусти. Сніжинки намалюйте з кетчупу і майонезу.
8. Новорічний салат «Свіча»
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 2 картоплини
- 3 яйця
- 200 г обсмаженого з цибулею фаршу
- 150 г сиру
- 100 г майонезу
Для прикрас:
- зелень кропу
- солодкий болгарський перець
- варена морква
- кукурудза
- чорнослив
Приготування:
- Відваріть в мундирі картоплю, почистіть і натріть на грубій тертці. Посоліть і викладіть в формі бочки на тарілку. Зверху змастіть майонезом.
- На картоплю покладіть шар обсмаженого фаршу, також змастіть майонезом.
- Посипте тертим білками (залиште 1 жовток і 1 білок для прикраси). Змастіть майонезом.
- Натріть сир і посипте салат, залишивши невелику верхівку.
- Залишається тільки прикрасити ваш салат, надавши йому вид свічки.
- З чорносливу виріжте гніт і покладіть його на білок.
- З жовтка зробіть перший шар полум’я свічки.
- З моркви виріжте другий шар полум’я, покладіть на жовток.
- Зі шматочка болгарського перцю виріжте третій шар полум’я, і покладіть його на моркву.
- Низ салату прикрасьте гілочками кропу.
- З червоного перцю виріжте бант і викладіть його на кріп.
- Прикрасьте гілочки кропу кукурудзою, подрібненим білком і шматочками червоного перцю.
9. Салат «Рукавичка Санта Клауса» з червоною рибою
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 100 г відвареного рису
- 1 банка червоної ікри
- 400 г слабосолоної сьомги
- 1 авокадо
- сік 1 лимона
- 3 великих кальмарів
- 300 г великих креветок
- майонез
- 1-2 яйця для прикраси
Приготування:
- Викладайте салат шарами на тарілку, формуючи з нього рукавицю.
- 1 шар: змішаний з червоною ікрою і 2 ст. л. майонезу рис.
- 2 шар: нарізана дрібними шматочками сьомга.
- 3 шар: нарізаний авокадо і политий лимонним соком.
- 4 шар: відварені й дрібно нарізані кальмари та креветки, змішані з 2-3 ст. л. майонезу.
- 5 шар: нарізана тонкими скибочками сьомга.
- Натріть білок і викладіть його на основу рукавиці.
- Майонезом намалюйте на салаті візерунок у вигляді сніжинок.
- Прикрасьте страву зеленню і подавайте до столу.
Смачного!