Картопляний пиріг — це завжди смачно, особливо коли його готує мама. Цей смак я пам’ятаю ще з дитинства, тому зараз готую улюблену страву лише за маминим рецептом. Спробуйте приготувати пиріг з тонкого тіста на кефірі і без дріжджів — вам точно сподобається.
ІНГРЕДІЄНТИ
- Молоко 250 мл
- Кефір 100 мл
- Сіль 1 ч. л.
- Розпушувач тіста 1 ч. л.
- Борошно пшеничне 500 г
ДЛЯ ЗМАЩУВАННЯ ТІСТА
- Масло вершкове 82,5% 100 г (розтопити)
- Картопля 6 шт.
- Петрушка (зелень) на смак
- Кріп на смак
- Олія соняшникова 30 мл
- Сіль на смак
ПРИГОТУВАННЯ:
Змішайте в глибокій посудині молоко, кефір, розпушувач, сіль та все ретельно змішайте за допомогою вінчика. Потім порційно додавати борошно й замішувати тісто. Воно не має бути липким, а за консистенцією — середньої м’якості. Готове тісто ділимо на 4 частини й залишаємо на 10 хвилин.
Пучок зелені промити та порубати, картоплю відварити та розтовкти в пюре. Змішати з зеленню, додати ще вершкове масло, посолити й перемішати. Візьміть одну частину тіста й розкатайте в пласт. Потім зверху слід все змастити вершковим маслом, рівномірно руками.
Тепер краї слід скласти до центру й знову змастити маслом.
Складаємо тепер протилежні краї навхрест й теж змащуємо це маслом. З кола у нас вийшла смужка тіста.
Продовжуємо складати краї та не забуваємо змащувати вершковим маслом, щоб з тіста вийшов квадрат.
Тепер слід розкачати в тонкий пласт другу частину тіста, по центрі викласти готовий квадрат.
Тепер його запаковуємо у готовий пласт, спершу поклавши нижній шар, верхній, потім по черзі бічні. Кожен шар також слід змащувати вершковим маслом.
З 4 коржів у вас має вийти дві заготовки, які потім слід покласти на 10 хвилин в морозильну камеру, потім вийняти й розкатати все. Змастити вершковим маслом, викласти начинку, потім загортаємо в половинки тіста, змащуємо між ними вершковим маслом й защипуємо краї.
Пергаментом застелити деко й викласти заготівлю швом вниз. Все змастити жовтком й зробити розрізи навскоси. Розігріти до 180 градусів духовку та випікати до рум’яності.
З такого тіста можна готувати пироги з різноманітною начинкою, навіть з яблук.