Багато з нас пам’ятають, як у дитинстві допомагали своїм мамам і бабусям місити тісто, ліпити пельмені, вареники або сочники. І якщо ви не знаєте, чим зайняти своїх дітей на карантині, спробуйте зробити з ними ароматні пиріжки з ягодами, передають Патріоти України.
Інгредієнти для тіста: борошно (4 склянки), йогурт (350 мл), сухі дріжджі (1 ст. л.), рослинна олія (50 мл), яйця (2 шт.), сіль (1 ч. л.), цукор (4 ст. л.).
Інгредієнти для начинки: червона смородина (300 г), полуниця (300 г), малина (300 г), цукор (150 г).
Приготування:
У глибокій мисці збиваємо яйця з цукром, потім додаємо сіль і ще трохи збиваємо. Потім додаємо йогурт або будь-який інший молочний продукт – кисле молоко, кефір, сироватку.
В окремій ємності просіюємо борошно, це можна зробити навіть кілька разів, щоб наситити його киснем.
Змішуємо борошно з сухими дріжджами, а потім з’єднуємо сухі інгредієнти та рідкі. У самому кінці додаємо рослинну олію.
Вимішуємо тісто спочатку ложкою, а потім – руками до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук. Залишаємо тісто в мисці, накриваємо його рушником і ставимо в тепле місце на годину.
Тим часом займаємося начинкою: якщо це свіжі ягоди, їх необхідно промити і очистити від гілочок, хвостиків і іншого сміття. Якщо – заморожені (наприклад, журавлина, малина, вишня) – обвалюємо їх у борошні або крохмалі, щоб вони не дали зайву воду і ефект непропеченого тіста.
Коли підійшло тісто, його слід розділити на рівні частини. З цієї кількості вийде приблизно 25 пиріжків.
Деко або форму для випічки змащуємо рослинною олією або вистилаємо пергаментним папером. Беремо одне яйце і злегка збиваємо його виделкою, щоб змастити пиріжки. Одну частину тіста розгортаємо в коржик, викладаємо начинку з ягід і зверху посипаємо цукром.
Защипуємо края пиріжка і викладаємо його на деко швом вгору, потім змащуємо за допомогою пензлика збитим яйцем.
Ставимо деко з пиріжками в духовку або в інше тепле місце (головне, щоб там не було протягу) на расстойку – там вони повинні постояти при температурі 30-40°С приблизно 15 хвилин. Потім випікаємо пиріжки при температурі 180°С близько 25-30 хвилин.
Готові пиріжки накриваємо вологим рушником і даємо їм охолонути.